tips voor bloggers

Haal nog meer uit jouw blog met deze tips

Ben jij klaar om de volgende stap te zetten met jouw blog? Wil jij net wat professioneler overkomen? Dan heb ik een aantal tips voor jou die je verder gaan helpen. En het mooiste van alles, ze zijn gratis!

Kleine disclaimer: dit is voor alle wordpress.org gebruikers. Dus de bloggers die een eigen hosting hebben waarop WordPress geïnstalleerd is.

Google Analytics

Over het algemeen vinden bloggers het interessant om te zien hoeveel bezoekers er op de website komen. Nu kan je gebruik maken van de standaard WordPress stats maar als je het mij vraagt, die heeft beperkingen. Ga liever voor Google Analytics. Het is gratis en je komt enorm veel te weten over je statistieken. Nieuw in analytics? Leer eenvoudig de basis! Kan je mooi je echte resultaten in je mediakit toevoegen 😉

Search Console

Ohhh het befaamde SEO. De ene zweert er bij de andere heeft er helemaal niets mee. Ik heb ooit al eens wat uitleg gegeven over dit prachtige onderwerp. (link) Tof dat je tijd wilt steken in zoekmachine optimalisatie, maar ik ga er vanuit dat jij ook wat resultaten wilt zien. Met Search console kan je inzien hoe je gemiddeld met zoekwoorden scoort. Dus hoeveel mensen hebben jouw blog gezien in de zoekresultaten van Google en op welk zoekwoord werd je gevonden of op welke gemiddelde positie stond je toen. En hoeveel mensen hebben er doorgeklikt. Search Console is helemaal gratis, dus ik zou zeggen:”Installeren die handel”.

Google Page insights

Met deze tool krijg je inzicht in de technische prestaties van je website. Hoe snel laadt hij, kunnen mensen hem goed gebruiken op hun mobiel. Ik schreef al eens een artikel over de invloed van een langzame website op je SEO, zeker even lezen als je het interessant vindt!

Hotjar

Deze is wellicht voor de gevorderden onder ons. Hotjar is een tool die je kan installeren op je website om in te zien hoe mensen door jouw website gaan. Zo kan je heatmaps maken, funnels, feedback forms en nog meer. Tot 2000 pageviews per dag is gratis. Dus ik zou zeggen, start met Hotjar! Het is overigens wel dat je limieten hebt op het bewaren van rapporten.

Codecademy

Ken je je dat? Het moment dat je die linkkleur op je website net een andere tint wilt geven, of dat je die afbeeldingen allemaal met een mooi afgerond hoekje wilt hebben? Juist, daar komt vaak wat coding bij kijken. Nu snap ik dat niet iedereen uitgebreid wordpress thema’s kan/wil maken. Maar basis coding is in mijn ogen een must. En dat kan je gratis leren! Meld je aan op Codedecademy. Hier leer je de basis van HTML/CSS maar kan je ook gaan voor lessen in javascript of php. Geloof mij je zult ontdekken dat coding veel leuker is dan het lijkt 😉 Oh en mocht je wat css changes doen in de website, gebruik dan wel de custom css editor. Zo voorkom je dat veranderingen in je code verdwijnen na een update van je thema.

Pro tip: Google Tag Manager

Voor de pro’s onder ons die echt crazy willen gaan met de metingen op je website. Gebruik Google tag manager. Hiermee kan je uitgebreidere doelen instellen dan met Google Analytics zelf. Maar je kunt ook andere script laten inlaten, ook bijvoorbeeld Hotjar, je Facebook pixel of andere dynamische scriptjes. het vergt wel wat kennis van coding, maar geloof mij, op Youtube kan je genoeg video’s vinden met leuke begin cases!

Ik ben benieuwd, welke van deze tools gebruik jij al of welke ga je gebruiken. Ik wens je in ieder geval veel succes met het optimaliseren van je blog!

Geef een reactie