laadtijd van website

SEO: Laadtijd

Omdat ik merk dat veel van mijn lezers het waarderen als ik kennis deel over SEO, vond ik het weer eens tijd voor een nieuw stukje. Een die niet over de basis gaat, maar qua inhoud iets geavanceerder is. Let’s talk about loading speed.

Ik ben eerlijk, als ik dan eindelijk met mijn veel te grote kop thee en pak koekjes op de bank zit, waarbij mijn laptop op mijn schoot ligt, zit ik tijdens het lezen van blogs niet te wachten op zogenaamde “NS” taferelen. Dat treinen vertraging hebben, oké..daar heb ik mij overheen gezet. Maar een website die op zich laat wachten is voor mij een doorn in het oog.

Volgens de zogenaamde richtlijnen van Google wordt je ongeveer gestraft als je website er langer dan 6 seconden over doet om te laden. In zijn geheel! Nu klinkt 6 seconden heel lang, maar geloof mij, dat is het niet. Want het geld ook voor afbeeldingen die hij nog buiten het scherm laad. Dus die je bezoeker niet meteen bekijkt. Ik ben willekeurig wat websites gaan testen op snelheid.. En helaas kwam een groot deel toch boven de 6 seconden uit. (test het zelf hier!)

Nu schrijf ik dit stukje tekst niet zomaar. Want ik wil jullie toch een handje helpen. Vandaar, speciaal voor wordpress.org bloggers (sorry voor blogger/wordpress.com dit is daar niet mogelijk) 5 tips om de snelheid van je website te verbeteren!

1. Smush it!

Veel blogs die ik bezoek zijn vooral langzaam omdat ze enorm grote mooie foto’s gebruiken. Prachtig, maar de gemiddelde bezoeker heeft geen 4k scherm. Er zijn manieren om je afbeeldingen zo optimaal mogelijk te maken. Bijvoorbeeld om in photoshop voor je optie save for the web te kiezen, in plaats van het gewone opslaan. Maar, allerliefste wordpress gebruiker. Het kan makkelijker! De plugin smush it! Smush it, is een plugin die jouw afbeeldingen automatisch optimaliseert. Life can’t be easier. Oh trouwens, je kan ook via hun website je afbeeldingen smushen! Handig als je blogger hebt (Toch nog een tip voor jullie!).

2. Caching

Kijk, wij zijn gebouwd om dingen die we ervaren te onthouden. Wist je dat jouw browser dat ook doet. Hoe vaker jij een website bezoekt hij sneller hij laadt. Dat noemen we, gebruik maken van de cache. Jouw pc heeft dus stukjes van de website ergens achter een deurtje verstopt. Nu kan je speciale plugins downloaden die het cachen optimaliseren. Geen technisch gebabbel van mij verder over dit onderwerp. Probeer gewoon eens WP super cache.

3. CDN

Dit is een beetje een lastig dingetje. CDN (Content Delivery Network) houdt eigenlijk in dat jouw website ondersteunt wordt door externe website/servers. Het kan zijn, dat de server waar jouw website op draait wat langzamer is. Kan je niks aandoen (hoe wel, verhuizen naar een goede host helpt 😉 ) Hoe dan ook, met CDN wordt jouw server geholpen door andere servers. Hierdoor wordt hij dus sneller en kan content sneller geladen worden. Samen staan we sterk ideetje. Ik maak trouwens gebruik van de CDN van Jetpack, photon.

4. Less is more

Dus jij hebt waarschijnlijk een social media delen plugin, een voor statistiek, related posts, seo regel je via Yoast, comments (om die mooier te maken), sidebar widgets en ga zo maar door. Wist je dat al deze dingen jouw website stukken langzamer maken (en ik loop net allemaal plugins aan te bevelen, lol). Wist je dat dit soort functies ook in de code verwerkt kunnen worden. Je hebt er wel even geduld voor nodig en je zal het nodige moeten lezen op de codex van wordpress. Maar het beloont wel met een snellere website. (Zoek eens related post wordpress function of Google analytics trackcode in header wordpress.)

4. Template

Lieve, allerliefste blogvriendjes en vriendinnetjes van mij. Ik begrijp dat het lastig is om zelf wordpress thema’s te maken. Logisch, ik heb er ook flink voor moeten lezen en doen. Gelukkig heeft wordpress leuke gratis thema’s, of thema’s tegen betalingen die van alles voor je kunnen doen. Ja…. alles inderdaad. En daar gaat het fout. Thema’s die alles kunnen, zijn vaak erg zwaar qua code en kunnen dus veroorzaken dat je website langzaam wordt. Kortom, denk goed na over wat jij met je thema wilt en kies dan pas het juiste design. Kies liever een minder geavanceerd thema, daar zul je uiteindelijk meer plezier van hebben.

5. Minify

Minify is een beetje tricky en zou ik je niet aanraden als je niet weet wat je doet. Minify houdt in dat je een plugin installeert die verschillende .css en .javascript bestanden gaat verkleinen en combineren. Daarnaast zal hij de html van je website zo klein mogelijk maken. Het kan zorgen voor een super snellere website, maar helaas ook voor een niet werkende website. Mocht je toch denken, ik wil dat proberen. Op deze website kan je er alles over lezen!

Hopelijk heb ik jullie met deze tips een beetje op weg kunnen helpen. Mocht je vragen hebben, tweet, app, Facebook, gil, bel schreeuw. Het is allemaal mogelijk. Wie weet heb ik wel een gaatje in mijn agenda om je verder op weg te helpen 😉

2 Reacties op Laadtijd van website |SEO

  1. Paul

    Ja, ik heb dit inderdaad ook al eens getest. En gelukkig komt mijn site aardig uit de test. Nu gebruik ik weinig afbeeldingen en dat scheelt. Wel bleek dat er een hoop van mijn plugins de boel onnodig vertraagden.

    18 mrt 2015 - Reply
  2. Ester

    Goeie tips! Een aantal dingen wist ik wel, maar ook niet alles. Ik laat overigens sinds een tijdje alle afbeeldingen vanaf een subdomein laden, dat schijnt ook voordelen te hebben qua pagina laadtijd. En ik gebruik een image optimizer plug-in. Die ik overigens weer uitzet als ik ‘m niet gebruik, zoals ik ook doe met andere plug-ins die ik maar af en toe nodig heb.

    4 mrt 2015 - Reply

Geef een reactie