SEO: responsive design

Het zat eraan te komen en het is gebeurd. Google gaat websites die technisch goed in elkaar zitten nog meer belonen. Nog meer? Ja, naast dat laadtijd een grote factor is en “schone” code is het nu de beurt aan mobile friendly websites. Let’s talk about responsive design.

Wat is responsive design

Eigenlijk is het heel simpel. Het houdt in dat websites zich aanpassen aan het apparaat wat gebruikt wordt. Het hoeft niet zo te zijn dat alles er letterlijk hetzelfde uitziet op mobiel als op een laptop. Integendeel. Het gaat erom dat bijvoorbeeld blogposts, foto’s formulieren en andere website elementen op elk apparaat goed te zien en te gebruiken zijn. Maar wie vindt dit nu niet fijn?

Waarom wordt Google “strenger”

Het internet zit niet stil en Google ook niet. Tegenwoordig kijken we allang niet meer alleen op het internet vanaf onze laptopjes. Google vindt dat bedrijven die dus een mobiel vriendelijke website extra punten horen te krijgen op het gebied van SEO. Is het puur alleen omdat ze het internet willen verbeteren? Nee, bedrijven worden steeds slimmer en ontdekken de algoritmes (de codes achter het berekenen van SEO) en kunnen websites dus zo maken dat ze kosteloos hoger in Google komen. Uiteindelijk is Google ook een bedrijf dat draait op adverteerders. Dus wanneer zij geregeld hun algoritmes aanpassen, zullen zij in de toekomst kunnen blijven generen.

Leuk, maar kan ik het testen?

Ja zeker. Google zou Google niet zijn als ze niet een tool ontwikkelt hebben waarbij ze jou tips en tricks geven om het responsive gedeelte van jouw website te verbeteren. Zij noemen het Page speed Insights. De tool test of je website zowel op desktop als op mobiel goed werkt. Daarnaast geeft hij dus suggesties wat je eraan kan doen om het te verbeteren.

respnsive design

Ik beken!

Hoe wel ik veel weet van SEO en ik er ook echt mee werk, beken ik. Mijn blog mag dan leuk responsive zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik de volle 100/100 scoor volgens Google. Ook ik heb zeker verbeterpunten, maar als we puur alleen kijken naar gebruikerservaring op mobiel van mijn website scoor ik wel hoog. Mijn hele lay-out is namelijk wel aangepast op jouw mobiele scherm. Mijn minpunten zitten hem in de te hoge kwaliteit foto’s. Tsja, dat is de designer in mij.

Nu rest er nog één vraag. Ga jij aan de slag met responsive design? Of is jouw website al helemaal geoptimaliseerd? Ik ben benieuwd.

1 Reactie op SEO – Responsive design

  1. Roos

    Hmm.. Ik heb me er niet zo mee bezig gehouden maar ga het eens opzoeken!

    1 nov 2015 - Reply

Geef een reactie