you are not a storyteller

You’re not a storyteller

In mijn vakgebied heb je zo nu en dan van die termen die eindeloos terug lijken te komen. Bepaalde jargon waar je eigenlijk moe van kan worden. Waar ooit gesproken werd over bijvoorbeeld web 3.0 of over interactie is tegenwoordig Storytelling het ding. Ik schreef er al eens een artikel over. Voor een illustratie van hoe het werkt schreef ik een verhaal over mijn dagen in Disneyland Parijs.

In het kort, storytelling is een manier van het maken van inhoud om de consument mee te trekken in de beleving van een product. Voor iemand die geheel buiten het vakgebied staat kan het vaak als gebakken lucht klinken (eerlijk, eigenlijk verkopen wij dat ook). Maar de theorie erachter klopt wel in de hedendaagse samenleving. We kopen producten niet meer zozeer op alleen kwaliteit, maar ook identiteit en imago van een product (hoe zien ze eruit, wat is de toegevoegde waarde ervan in mijn leven, past het bij mijn way of life, welke mensen gebruiken het nog meer etc.)

Ik kwam een filmpje op het internet tegen. Het zette mij aan het denken. Het feit dat tegenwoordig veel mensen in mijn vakgebied zeggen dat ze storyteller zijn, maakt ze dat wel een storyteller? Maar ook mensen die totaal andere dingen doen en het begrip ontdekken lijken te denken dat zij aan storytelling doen.

Goed ben ik dan een storyteller? Wat zeg ik dat ik doe als mensen vragen wat ik doe. Juist, ik zal nooit zeggen mijn vakgebied is storytelling. Ik zal iets vertellen in de richting dat ik communicatie oplossingen maak of dat ik creative content maak. Dat laatste wanneer ik met mensen uit mijn vakgebied praat. Het is een andere invalshoek maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer.

Hoe dan ook de video vond ik enorm sterk en wilde ik graag delen met jullie. Zeker met bloggers, want laten we allemaal even eerlijk zijn. Wie zijn er juist goed in storytelling? Juist de doodgewone bloggers..

Denk jij dat jij een storyteller bent?

2 Reacties op You are not a storyteller

 1. 1
  Estrella

  Weer wat geleerd… 🙂

  27 sep 2014 - Reply
 2. 1
  Michelle

  Ik vind storytelling echt een interessant onderwerp. In mijn minor vorig jaar kreeg ik ook een gastcollege over Storytelling. Ik ben het er zeker mee eens dat consumenten tegenwoordig producten kopen op basis van een ervaring en het imago. Hierbij kan Storytelling zeker helpen.

  27 sep 2014 - Reply

Geef een reactie