Er zijn van die momenten waarop je echt het seizoen op je bord wil proeven. Vandaag had ik zo’n dag: witte asperges lagen in de winkel te lonken en ik besloot ze in een romige risotto te verwerken. Perfect voor een lente-avond waarop je iets rustgevends én smaakvols wilt eten.
Deze risotto is eenvoudig, maar vol rijke smaken: witte asperges, witte wijn, een romige risottorijst en een heerlijke afwerking met kruidenboter. Pure eenvoud, maar toch luxe.
Serveertips
- Serveer deze risotto met een glas frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
- Houd je van extra romigheid? Roer dan op het einde nog een eetlepel mascarpone door de risotto.
- Geen zin in vegetarisch, voeg gerookte zalm of ham toe

Romige risotto met witte asperges
Maak deze romige risotto met witte asperges en kruidenboter. Een perfect voorjaarsgerecht, makkelijk te maken en boordevol smaak.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 30 minuten min
Totale tijd 40 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4
Calories 443 kcal
Ingrediënten
- 750 g witte asperges ongeschild
- 300 g risottorijst bijv. arborio of carnaroli
- 1 kleine ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 100 ml droge witte wijn
- 1 liter groentebouillon warm gehouden
- 1 el olijfolie of boter om in te bakken
- 50 g kruidenboter om af te maken
- Peper en zout naar smaak
Instructies
- Schil de asperges zorgvuldig en snijd ze in stukjes van ongeveer 3–4 cm. Kook ze in gezouten water in ongeveer 8 minuten beetgaar. Giet af en zet apart.750 g witte asperges
- Verhit de olijfolie of boter in een grote pan. Fruit de ui en knoflook glazig op middelhoog vuur.1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1 el olijfolie of boter om in te bakken
- Voeg de risottorijst toe en bak 1–2 minuten mee tot de korrels glanzen.300 g risottorijst
- Schenk de witte wijn erbij en laat al roerend verdampen.100 ml droge witte wijn
- Voeg steeds een soeplepel warme bouillon toe. Roer regelmatig en voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige bijna is opgenomen. Dit duurt ongeveer 20 minuten.1 liter groentebouillon
- Voeg na 15 minuten de gekookte aspergestukjes toe zodat ze nog even mee kunnen garen.750 g witte asperges
- Haal de pan van het vuur en roer de kruidenboter door de risotto. Breng op smaak met peper en zout.50 g kruidenboter
- Serveer direct. Lekker met wat extra zwarte peper en eventueel Parmezaanse kaas.Peper en zout naar smaak
Nutrition
Calories: 443kcalCarbohydrates: 73gProtein: 9gFat: 11gSaturated Fat: 7gPolyunsaturated Fat: 1gMonounsaturated Fat: 3gTrans Fat: 0.4gCholesterol: 27mgSodium: 1081mgPotassium: 500mgFiber: 7gSugar: 7gVitamin A: 2259IUVitamin C: 13mgCalcium: 60mgIron: 7mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Let us know how it was!