Sommige avonden vragen gewoon om iets makkelijks, snels én troostends. Vandaag was zo’n dag waarop ik de koelkast opentrok, een paar restjes zag liggen en dacht: “Dit wordt pasta.” En niet zomaar een pasta, maar eentje met lekker veel groenten, een beetje zoute pancetta en een romige saus die alles samenbrengt.
Deze pasta maak ik graag op doordeweekse dagen. Hij is binnen 30 minuten klaar, zit boordevol smaak en is heerlijk smeuïg zonder zwaar te zijn. De truc zit ’m in het combineren van knapperige broccoli en courgette met een romige saus op basis van room en Parmezaanse kaas. De pancetta zorgt voor een zoute, umami bite, maar laat je gerust inspireren: spekjes, pancetta of zelfs een vegetarische variant met kastanjechampignons doen het ook prima.
Serveertips
-
Voor een frisse twist: rasp wat citroenschil over de pasta net voor het serveren.
-
Liever vegetarisch? Vervang pancetta door champignons of extra broccoli.
-
Deze pasta is ook lekker met volkoren pasta of speltpasta als je voor iets voedzamers gaat.

Pasta met courgette, broccoli en pancetta in romige saus
Ingrediënten
- 160–180 g pasta
- 1 kleine courgette in halve plakjes
- 100 g pancetta blokjes of reepjes
- 1 kleine ui gesnipperd
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 150 g broccoli in kleine roosjes
- 100 ml slagroom of kookroom
- 30–40 g Parmezaanse kaas geraspt
- Olie of boter om in te bakken
- Peper en zout naar smaak
- Citroenrasp of peterselie optioneel
Instructies
- Kook de pasta volgens de verpakking. Voeg de broccoli de laatste 4–5 minuten toe aan het pastawater. Giet samen af en bewaar wat kookvocht.
- Verhit wat olie in een grote pan. Fruit de ui en knoflook glazig.
- Voeg de courgette toe en bak ongeveer 5 minuten tot licht goudbruin.
- Voeg de pancetta toe en bak deze krokant.
- Voeg de room toe en laat 2–3 minuten zachtjes inkoken.
- Roer de Parmezaanse kaas erdoor, voeg de pasta en broccoli toe en meng goed.
- Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat citroenrasp. Voeg een scheutje kookvocht toe als de saus te dik is.
- Serveer direct met extra Parmezaanse kaas.