Basis van Koken: Deze pannen heb je nodig!

Een goed begin is het halve werk. Zo is het ook met koken. Je gereedschap is belangrijk om tot het beste resultaat te komen. Nu is iedere kok anders en heeft iedere thuis chef andere voorkeuren. Ik deel met jullie mijn favoriete pannen. Wil je zelf nog een mooie collectie starten? Volg dan onderstaande tips en je bent ready, set, cook!

Startersset pannen

  • Grote koekenpan (28-30cm)
  • Kleine koekenpan (24cm)
  • Steelpan
  • Kookpan (20cm)

Nice to have:

  • Kookpan/soeppan (24cm)
  • Grillpan
  • Wok
  • Braadpan

De koekenpan

Deze pannen gebruik ik het vaakst tijdens het koken. Van een stukje vlees braden tot het even aanbakken van een kleine portie groentes. Mijn voorkeur gaat uit naar koekenpannen met een dikkere bodem. Deze houden de warmte langer vast en verdelen het vaak ook beter. Extra tip: Deksels voor je koekenpan kunnen ideaal zijn. Geen vet meer wat spettert. Ook zal je braadworstje sneller gaar zijn wanneer er een deksel op je pan zit.

Deze pannen heb ik in mijn bezit!

De steelpan

De steelpan is een veelzijdig pannetje. Zo kan je in de ochtend een heerlijk bordje havermout maken terwijl je voor je lunch een eitje kookt. In de avond even je satésaus opwarmen? Dan is deze geschikt. Maar ook als jij een kleine portie groente wilt koken, dan is de steelpan ideaal. Kortom een pan die erg functioneel is!

Dit zijn aanraders!

De kookpan

Groentes, je pasta of aardappel koken. Dat doe je natuurlijk in een kookpan. Je hebt verschillende formaten. Ik heb meestal genoeg aan een 20cm diameter pan. Maar met een groot gezin kan ik mij voorstellen dat je meer nodig hebt. Uiteraard, een deksel voor deze pan is een must. Je water kookt sneller met de deksel op de pan en het blijft langer warm. Kies voor een pan die een wat dikkere bodem heeft, dat geleidt warmte beter.

Dit zijn aanraders!

de soeppan

De soeppan is niet meer een uitvergrote kookpan. Laat je dus niet verleiden door een extra fancy soeppan met toeters en bellen. De reden waarom hij groot is? Soep is toch het allerlekkerst in grote hoeveelheden? Wederom, deze pan vraagt om een goede deksel.

de grillpan

Bij uitstek een van mijn favoriete pannen! Heerlijk om een burger op te grillen, maar ook een groene asperge krijgt er smaak op. Mijn tip voor de beste grillpan? Gietijzer! Deze kunnen gloeiend heet worden (maar ja, dat wil je bij grillen). Je stukje vlees zal nooit meer hetzelfde smaken!

De wokpan

Sommige mensen zouden dit in het basislijstje zetten. Persoonlijk vind ik hem daar niet thuishoren. Ja, ik heb er één. Maar omdat ik kook op inductie zal het nooit het gewenste resultaat hebben net zoals op gas. Wokken doe je veel hitte over de hele pan. In een korte tijd wok je zo je eten eetgaar. Mensen die dus van snelheid houden en gas hebben, aanradertje!

de braadpan

Oh, de geur van oma’s braadvlees. Dat kan je met deze pan zelf bereiken in jouw keuken. Het geheim van een goed stoofpotje? De juiste pan! Gietijzer, dikke bodem en een goede deksel. Mijn favoriete pannen zijn die van Le Creuset. Aardig aan de prijs, maar dan heb jij er een leven lang plezier van.