Leftover? Dit zijn ideale gerechten!

Leftover day! Het is in mijn week planning qua eten altijd een vaste dag. De dag voordat ik weer boodschappen laat bezorgen. Op deze dag zorg ik ervoor dat de halve groentes, die paar aardappelen of dat kleine beetje verse kruiden echt op gaan. Maar wat kan je daar dan mee? Een heleboel!

Tapas

Klinkt misschien gek. Maar maak er een soort tapas avond van! Die ene kipfilet die over is, de restjes groentes. Bak er wat stokbrood of flatbread bij, neem wat spreads als hummus of een heerlijke aioli en je bent klaar om te eten. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het combineren.

Troepsoep

Als er één gerecht is wat stipt op nummer één staat qua restjes opmaken, dan is het wel een gevulde soep. Van groentes tot leftover pasta. Van de laatste sneetjes brood (lekkere croutons!) tot aan het halve blik gepelde tomaten. Het kan allemaal in je soep. Kortom, groentes in stukjes snijden, licht bakken, bouillon erbij en hoppa soep is ready. Is de soep niet enorm vullend? Bak er dan wat stokbrood bij.

Traybakes

Aardappel over? Dan zijn traybakes ideaal. Hoewel, zonder aardappel werken ze ook prima. Het idee is simpel. Je snijdt je leftovers in stukken, legt alles in een ovenschaal, wat olie, peper, zout en eventueel andere kruiden en bakken maar… Voor de beginner. Zet je oven op 200°C, na 30 tot 45 minuten zou je baketray goed moeten zijn.

Frittata

Even wat extra eiwitten naar binnen werken? Wat dacht je van een frittata met leftovers? Je kan hier werkelijk waar alles in kwijt. Groentes, vlees, vis, aardappel. Zelfs je pasta of peulvruchten passen prima in een frittata. Kortom de king onder de leftovers.

Curry met restjes

Wat blijft er bij mij vaak over? Groentes! Sommige recepten vragen nu eenmaal om 1 wortel of een halve broccoli. Groentes zijn ideaal om in een curry te stoppen. Koop een simpele boemboe in de supermarkt (tip: in de Toko vind je boemboe’s die 10x beter zijn & vaak nog goedkoper ook), snijd je groentes klein en bak alles met wat boemboe en kokosmelk of bouillon. Hééérlijk!

Geen boterham of op de boterham

Ik ben een groot voorstander van brood overslaan tijdens je lunch. Mijn leftovers aardappel, pasta of groentes belanden dan vaak ook de volgende dag op mijn lunchbord. Vaak eet ik gewoon mini dineetjes. Vul pasta’s aan met wat extra rucola, stop linzen bij je groentes of toch die klassieke boterham bij dat stukje vlees wat je over had. Smullen maar!

En nu jij. Hoe maak jij je leftovers op? Ik ben benieuwd! Laat het achter in de comments.