Ted talk jamie oliver

TedTalk: Jamie Oliver

Al jaren ben ik een trouwe bezoeker van ted.com. Deze website staat vol met inspirerende talks van mensen all over the world. Ooit deelde ik al the best gift ever. Natuurlijk kan ik niet elke talk bekijken, immers ik heb ook ‘nuttigere’ dingen te doen. Youtube gaf mij daarom een tip, een ted talk uit 2010 die ik nog niet had gezien. De Ted Talk van Jamie Oliver.

Ik ben al jaren fan van Jamie Oliver, zet sowieso een willekeurige kok voor mij neus en ik word laaiend enthousiast. Ik hou van eten en van eten bereiden. Maar ik hou ook van hoe eten cultureel bepaald is, hoe eten mensen bij elkaar brengt en hoe eten ook mensen juist uit elkaar kan drijven. Eten dat een dagelijkse behoefte is, om die toch ondanks het vanzelfsprekende (in de westerse wereld dan) elke dag bijzonder te maken. En nee, ik praat dan niet over 5 sterren geweldige gerechten, of elke dag je lievelingseten eten. Het is interessant hoe eten belangrijk is voor de maatschappij.

Oké, dus de Ted Talk van Jamie Oliver. Voor mij kwam hij misschien ook op het juiste moment. Afgelopen dagen zie je alleen maar de ice bucket challenge voorbij komen op facebook, want ja het is heel erg dat een ziekte als ALS bestaat, goed dat er aandacht aan besteed wordt. Maar… ik weet nu dankzij meneer Oliver hoe we veel meer levens kunnen redden zonder een emmer ijskoud water over ons heen te gooien. Het gaat over het eeuwige onderwerp overgewicht, oftewel obesitas. En ik ben van mening, dat dit onderwerp, veel te weinig behandeld wordt in deze maatschappij. Kijk en ontdek de feiten die Jamie Oliver voor ons op een rijtje heeft gezet.

Juist, bam een maatschappelijk probleem. Weten wat je eet, het onderwerp is iets wat zogenaamd hoort bij je algemene ontwikkeling. Laat ik zelf naar mijn situatie kijken. Ik kom uit een gezin waar moeders bijna dagelijks zelf kookte. Zo min mogelijk kant en klaar (totdat er hier en daar wat vogeltjes uit het nestje gingen). Daarnaast heb ik een opa die boer is. Ik leerde al op hele jonge leeftijd dat de melk uit een koe komt, vlees er niet uitziet zoals in de supermarkt (mijn opa slachtte zelf dieren) en dat groente van het land komt. Verse groente.

Nu woon ik op mijzelf. Ik kook dagelijks met zo min mogelijk pakjes en zakjes. Oké ik beken, biologisch eten dat is iets waar ik nu geen rekening mee houd, maar ik eet gezond. Driemaal per dag, 7 dagen in de week. Eten afhalen? Ik kan mij de tijd niet heugen, de laatste keer was toen ik nog bij mijn ouders woonde (moeder is ergens het elke dag koken verloren). Ik heb geleerd dat na een dag werken, ik in korte tijd een goede maaltijd op tafel kan zetten. En weet je wat? Sinds ik dus op mijzelf woon blijk ik nog eens te zijn afgevallen ook!

Hoe dan ook, ik denk dat na de ice bucket challenge we allemaal aan de slag moeten gaan met Jamie’s idee. Koken! Met liefde en verse producten. Wie doet er met mij mee?

Geef een reactie