Kleding in kledingkast met zachte roze en beige tinten

Zo houd jij je kleding langer mooi

Onder de categorie, we doen lekker duurzaam, ben ik de persoon die heel bewust om gaat met haar kleding. Zo heb ik basics in mijn kledingkast hangen die ik al een jaar of 5 heb. En nee, dat is niet saai want basics combineer je met seizoensfashion. Maar hoe zorg ik er nu voor dat die kleding zo lang mooi blijft? Ik deel nu mijn tips.

Kwaliteit boven kwantiteit

Ik denk dat dit wel de belangrijkste tip is. We hebben allemaal die zwarte en witte basic T-shirts in onze kast liggen. In plaats van een stapel shirts te kopen van 5 euro per stuk kan je beter kiezen voor één shirt van goede kwaliteit. Let daarbij op de stof (rekt het goed mee of trek je er makkelijk een gat in?) en let ook vooral op de stiksels (is dit goed vastgenaaid of zie ik nu al losse draadjes). Mijn absolute favoriete basics? Die komen van Vanilia. Mannen kunnen terecht bij SuitSupply

Gebruik je wasmachine bewust

Ik weet niet hoe het met jullie zit? Maar wij wassen onze kleding voornamelijk op 15°c. Bij mij gaat het vaak om kleding die niet extreem vies is, logisch met een kantoorbaan. Geloof mij, die nare luchtjes gaan er ook uit op een lagere wastemperatuur. Maar wat dacht je van de verschillende wasprogramma’s op de wasmachine? Het heeft wel degelijk zin om je beha’s te wassen met het handwas programma en om het delicate programma te gebruiken wanneer je zijde of wol wast. Ohh en niet geheel onbelangrijk, laat je was drogen aan een wasrek. De droger maakt meer kapot dan je denkt.

Ossengalzeep is je held

Gele vlekken in je witte shirt? Vetvlekken in je favoriete jurkje? Of andere onherkenbare vlekken die je kleding niet uit lijken te gaan? Probeer eens ossengalzeep. Dit blokje zeep is groen, goedkoop en gaat super lang mee. Over het algemeen krijg je gele vlekken uit je witte overhemden (je moet er wel op tijd bij zijn) en zijn olie en make-upvlekken als sneeuw voor de zon verdwenen. Gewoon de vlek even nat maken, insmeren met de zeep, even laten intrekken en dan wassen.

ossengalzeep met borsteltje

Sla eens een wasbeurt over!

Dat vest wat je draagt over je shirt, dat hoeft echt niet naar één keer dragen al de was in. Of wat dacht je van dat jurkje wat je alleen droeg tijdens dat dinertje. In plaats van je kleding gelijk te wassen kan je er ook voor kiezen om het aan een klerenhanger te hangen en te luchten. De beste plek in huis daarvoor? De badkamer! Want tijdens het douchen produceer jij stoom en die stoom is dus ideaal om je kleding te luchten.

Stoom je kleding

Over stoom gesproken, een goede investering? Een stoomgenerator of kledingstomer. Buiten dat je stoomgenerator je kleding ook strijkt (en geloof mij, dat gaat 3x zo snel als met een normaal strijkijzer), kan je nare luchtjes ook uit je kleding stomen. Ik doe dit vaak met broeken. In plaats van het wassen van je broek, strijk je hem gewoon even met de stoomgenerator of stoom je hem met het stoomapparaat. Hij ruikt weer fris en alle kreukels zijn eruit.

lade met opgerolde wollen truien

De kunst van je kleding opbergen

De laatste tip die ik heb, let op hoe jij je kleding opbergt. Veel mensen hebben de neiging om alles aan een hanger op te hangen of juist alles op te vouwen. Maar sommige kledingstukken komen juist beter tot zijn recht als je ze luchtig opvouwt (denk aan wollen truien en vesten) of als ze netjes opgehangen worden (denk aan jurken, overhemden). Daarnaast zijn de hangers die je gebruikt ook belangrijk. Zorg dat je hangers geen scherpe randjes hebben en voorkom eventuele houtsplinters.