Wat ik leerde van een voedingscoach

Ik ben niet het type:”Ik probeer alle diëten ter wereld uit”. Anders gezegd, ik heb nog nooit een dieet gevolgd. Ik accepteerde mijn lichaam zoals het was. Tevreden met mijn curves en reserves ging ik door het leven. De weegschaal en ik waren geen vrienden, noch vijanden. Zolang mijn kleding goed zat, dan voelde ik mij ook goed.

Tot ik begin 2018 veranderde van baan. Ik ging werken in Amsterdam. Elke dag reisde ik gemiddeld 4 uur op een dag. Lange dagen, ik stond vroeg op en was laat thuis. Logisch gevolg, mijn energielevels kende dieptepunten. Mijn eetpatroon veranderde in een soort:”Ik vul mijn energie aan met alles wat ik kan eten,” met als gevolg: mijn weekenden vulde ik met slapen, ik begon mij steeds futlozer te voelen en op één of andere manier gingen die broeken toch wat strakker zitten.

Mei 2018, ik was er klaar mee. In mijn 27e levensjaar wilde ik niet meer heel het weekend uitgeteld op de bank liggen, maar ik wilde ook mijn carrièrekansen niet vergooien. Oftewel, ik ging op zoek naar een oplossing met voeding. En die vond ik dankzij Jonathan Klaassen.

Online Coach, de oplossing in mijn drukke schema

Met 4 uur reizen op een dag, werken en een normaal leven ernaast vond ik de oplossing van een online coach ideaal. Met Jonathan had ik een kort telefonisch intakegesprek gehad en kon ik vrij snel aan de slag. Mijn voedingsplan was gebaseerd op meer energie halen uit voeding met als subdoel, een paar kilo’s verliezen.

Al vrij snel merkte ik, dat mijn passie voor koken en hobby van eten goed te pas kwam in het traject. Eigenlijk waren de maaltijden die ik at helemaal niet zo verkeerd. Het ging dus eigenlijk vooral een een finetuning van mijn eetpatroon. Maar ondanks dat het geen enorme verandering in mijn eetpatroon was (en nog steeds is) heb ik wel een aantal dingen geleerd.

Gewicht hoeft niets te zeggen, omvang wel

Oké, wanneer je opeens 10 kilo aangekomen bent, dan moet je wel even nadenken. Maar het meten van je omvang in centimeters zegt veel meer dan een paar kilo. Het zou zomaar kunnen zijn dat je in een maand tijd bent aangekomen, maar je omvang wel is afgenomen. Zo merkte ik tijdens het traject dat ik halverwege aardig wat centimeters rond mijn buik kwijt was, terwijl het aantal kilo wat weg was niet zo heel schokkend was. Al die jaren waar ik dus geen weegschaal had maar mijn broeken als maatstaf gebruikte, waren dus nog niet zo verkeerd.

Omgeving is belangrijk

Deze heb ik niet direct van Jonathan geleerd, maar leerde ik vanuit mijzelf door zijn coaching. Ik ontdekte waar bepaalde eetgewoontes vandaan komen. Mijn grootste “probleem” was portie grootte. Maar ik ben dan ook opgevoed in een typisch brabants gezin. Grote borden vol met eten stonden dagelijks voor mijn neus. Kleinere porties, dezelfde voldoening, zelfde gezelligheid maar gezonder leven. Simpeler kon het antwoord niet zijn.

Er bestaat geen goed of fout

Koolhydraten, vetten, suikers en ga zo maar door. Er bestaat geen goed of fout product. Er bestaat alleen een balans vinden in hoeveelheden. Het eten van een patatje kan geen kwaad, mits je dit niet elke dag doet.

Alcohol is prima, maar wel nutteloos

Een wijntje op zijn tijd, moet kunnen. Als je daar van houd. Het is alleen wel zo dat het drinken van alcohol 0,0 toegevoegde waarden heeft aan je voedingsstoffen. Het enige wat je ermee bereikt, is je calorieën aanvullen in hoog tempo.

En het eindresultaat dan?

Nu ben je vast nieuwsgierig en dat snap ik. In de 4 maanden dat ik coaching kreeg van Jonathan raakte ik flink wat centimeters kwijt, viel ik zo’n 5,3 kilo af en daarna ben ik alleen maar doorgegaan. Ondertussen zit ik op een goede -8,5 kilo, heb ik dagen vol energie en geniet ik weer vol van het leven. Misschien kleine bijzaak (ik werk ook niet meer in Amsterdam, maar dat is natuurlijk een ander verhaal…).

Ik vond het in ieder geval een enorm prettige samenwerking met Jonathan. Hij dacht mee, hield rekening met mijn levensstijl en drong ook vooral niets op. Het voelde nooit als een dieet en het is nog steeds geen dieet. En dat is nu precies wat ik zocht.

Wil je meer weten over Jonathan Klaassen volg hem dan op Instagram, Facebook of bekijk zijn website.

Meer leren over voeding?

Jonathan heeft een duidelijk, leerzaam en goed boek geschreven over voeding. In “Voedsel voor je geest” leer je de basis van voeding, wat een goed eetpatroon is en waarom al die dieethypes eigenlijk nergens op slaan. Een echte aanrader dus als jij meer wilt leren over goed eten.